La identitat de Cristòfor Colom segueix sent un gran enigma. Una espessa boira de misteris, interessos i contradiccions envolta la figura del navegant. Ni tan sols la tesi més divulgada, i generalment acceptada, del llaner genovès d’origen plebeu aconsegueix donar una resposta convincent a la incògnita de qui era, en veritat, Cristòfor Colom.
Contràriament, s’obren noves llacunes entorn de la seva biografia: és plausible creure que els Reis Catòlics concedissin a un estranger mediocre, sense carrera política ni militar, ni estudis de dret ni de fiscalitat, els càrrecs d’almirall, virrei, governador i capità general del Nou Món, quan aquests títols eren reservats només als membres de la casa reial? Podria haver existit una censura conscientment dissenyada per part del poder polític per difuminar l’origen de Colom, les seves connexions familiars i la seva catalanitat?
Després d’uns quants anys descatalogat, per fi els lectors tenen ara l’oportunitat de gaudir de nou o, per primera vegada, de la reedició d’aquest llibre, que és resultat d’un treball de recerca fonamentat, convalidat i exhaustiu que durà gairebé vint anys. L’autor, Jordi Bilbeny, construeix un relat que fa trontollar el discurs oficial i proposa una nova mirada al passat del Descobridor, que es projecta i agafa forma en un Colom català, instruït, de família de mercaders i navegants, d’ascendència noble, vinculat amb la reialesa i, en definitiva, en un príncep, el príncep de Catalunya.